Taboob

06.12.2019 – 02.02.2020 / C-mine galerij, Genk

In dit ophefmakende fotoproject leggen de Limburgse fotografe Noortje Palmers en de conceptuele creatieveling Jasper Declercq zich met de borst toe op de limieten van het Instagram-algoritme. Vanaf wanneer censureert Instagram een beeld van een blote borst? Sterker nog: vanaf wanneer is een borst geen borst meer?

INSTAGRAMTRIAL & ERROR

Taboob is een opgemerkt kunstproject waarin het duo Palmers-Declercq het algoritme van Instagram om de tuin trachten te leiden. Naakte vrouwenborsten worden immers onverbiddelijk geweerd van het social mediaplatform, tenzij het borstbeeld enigszins anders oogt… Maar welke criteria Instagram nu precies hanteert om het ene beeld te bannen en het andere niet? Dat is verre van duidelijk. Dan maar ‘trial & error’, dachten Palmers en Declercq.

TABOOB-PANDEMIE

Het speelveld werd het instagram-account @Taboob_official, waarop ze systematisch nieuwe foto’s lanceerden. Na 24u had het account al 12.000 volgers en vanaf dan ging het pijlsnel. De sociale media en Taboob-pandemie stonden een doortastend(er?) optreden van het algoritme niet in de weg en verschillende beelden werden prompt verwijderd en dat account met 38.000 volgers werd geblokkeerd. Met @Taboobofficial lanceerden ze dan maar een tweede account. Opmerkelijker nog: ook de privé-accounts van Jasper Declercq en fotografe Noortje Palmers werden op een bepaald moment aangetast en lam gelegd. De policy? Maak je borst maar nat om daar achter te komen.  

Ontdek alle facetten van Taboob in alle vormen, maten en kleuren, al dan niet verbannen, in de galerie van C-mine. Je kan er zelfs tussen het Titalaya gebergte gaan poseren om – met behulp van je eigen Taboob-foto – de proef op de som te nemen. #taboob #screenit

Alle Taboobs zijn overigens te koop (50 euro) op taboobshop.be en de opbrengst gaat vervolgens naar Think-Pink, de nationale borstkankercampagne. Intussen haalde Taboob al meer dan 4.500 euro op.