TRADEMARKS drukken haast ongemerkt hun stempel op ons dagelijks leven. Deze logo’s en merknamen geven herkenbaarheid en identiteit aan producten en diensten, én zelfs aan de gebruiker ervan.
Stadstriënnale Hasselt-Genk verkent het spanningsveld tussen het artistieke en commerciële vanuit spraakmakende beeldende kunst, mode, design, fotografie en muziek. Benieuwd naar deze verhalen achter originaliteit, innovatie en persoonlijke branding? Zet je schrap voor een 100 dagen durende rollercoaster van logomania.
Check een selectie van deelnemende kunstenaars.
programma
Manufactuur 3.0
Manufactuur 3.0
Locatie: Z33 & C-mine designcentrum
Genre: tentoonstelling
Duur: 01.10.2016 – 08.01.2017
Z33 zoekt met Manufactuur 3.0 naar nieuwe vormen van productie in een snel veranderende wereld. Digitale revoluties, ecologische inzichten en verschuivingen op het vlak van arbeid en werk geven aanleiding tot het herdenken van het industrieel productiemodel. Z33 zet verschillende internationale projecten op waarin die nieuwe vormen van leven en werken in een (klein)stedelijke context centraal staan. Een netwerk van designers en kunstenaars heeft zich dergelijke nieuwe methodes voor productie en samenwerking toegeëigend. Manufactuur 3.0 brengt deze nieuwe inzichten nu naar Hasselt en Genk en toont een productieplek die voortdurend in verandering is. Dit dynamisch tentoonstellingmodel laat de veranderende rol van de ontwerper en kunstenaar zien als actieve producenten in een stad.
Evelien Bracke (BE, 1980) is onafhankelijk curator en projectcoördinator. Ze behaalde een MA in de Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. Van 2010 - 2015 was ze verbonden aan Z33, huis voor actuele kunst, Hasselt, waar ze verschillende tentoonstellingen en projecten cureerde en coördineerde, waaronder Atelier à Habiter (2013-2014), The Wilde Things, The so contemporary jewellery collection of Mrs. Wilde (2013-2014), All the Knives (any printed story on request) (2012), Mind the System, Find the Gap (2012). Ze was betrokken als projectmedewerker bij enkele researchprojecten aan Sint Lucas Antwerpen en als gastdocent aan de Design Academy Eindhoven (Master Social Design).
Label It
Label It
Locatie: Modemuseum Hasselt
Genre: tentoonstelling
Duur: 01.10.2016 – 12.02.2017
Label it. Trademarks in Fashion verkent aan de hand van specifieke case studies het systeem van beeldmerken, identiteit en de kopie- en counterfeitindustrie in de mode. De tentoonstelling brengt geen louter één op één verhaal van echt en nep, maar gaat dieper in op TRADEMARKS als juridische en sociale constructie. Wat maakt een merk? Wat construeert de identiteit van een modehuis? Topstukken van dito ontwerpers uit de eigen collectie en uit de verzamelingen van nationale en internationale musea en modehuizen pogen hierop een antwoord te presenteren.
Het historische luik neemt het systeem van kopiëren en licenties onder de loep. In het Parijs van de jaren 1850 is het Charles Frederick Worth die als grondlegger van de haute couture wordt beschouwd, die als een van de eerste de naam van zijn modehuis in zijn creaties naaide. Dit bracht een niet eerder geziene kopieerindustrie teweeg. In de eerste decennia van de twintigste eeuw bundelden verschillende ontwerpers zoals Madeleine Vionnet, Jacques Doucet, Jeanne Lanvin, Jeanne Paquin, Paul Poiret en vele anderen hun krachten om zich te beschermen tegen deze illegale praktijken. Gabrielle Chanel (jaren ’20) en Christian Dior en Cristóbal Balenciaga (eind jaren 40), hadden een geheel persoonlijke en uiteenlopende visie op de kopieerindustrie. In de jaren 60 davert de modewereld op zijn grondvesten door het toenemende belang van de ready-to-wear industrie.
Luik twee van Label it bekijkt het systeem van TRADEMARKS als sociale constructie, met name het DNA van modehuizen, zoals breigoed bij Christian Wijnants en Missoni, kleurgebruik bij Dries Van Noten, zwarttonen bij Ann Demeulemeester, historische referenties bij Alexander McQueen, Olivier Theyskens en Vivienne Westwood en jeugd bij Raf Simons. In dit onderdeel wordt het belang van de designer voor de identiteit van een merk ook in de verf gezet, specifiek aan de hand van het Maison Margiela.
In logomania en logohijacking, het laatste luik van de expo, wordt dieper ingegaan op het gebruik en het kapen van logo’s. Centraal hierbij staan huizen als Louis Vuitton, Hermès en Gucci. Logohijacking slaat op het hergebruik van logo’s in nieuwe contexten, zoals bij het werk van Raf Simons, Viktor & Rolf, Demna Gvasalia voor Vetements en Balenciaga, en Jeremy Scott voor Moschino.
Eve Demoen (BE, 1986) studeerde af als Master in de Kunstwetenschappen en Archeologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 2009 is ze curator in het Modemuseum Hasselt waar ze menig tentoonstelling organiseerde. Verder werkte ze voor MoMu Antwerpen en leverde wetenschappelijke bijdragen aan verschillende nationale en internationale tentoonstellingscatalogi. Als onderzoeker spitst ze zich voornamelijk toe op mode en identiteit.
G’Merkt
G’Merkt
Locatie: Molenstraat 5, 3500 Genk
Genre: participatief & artistiek project
Duur: 01.10.2016 – 08.01.2017
In G’Merkt leggen Genkse jongeren en medioren de impact bloot van subculturen en streetwear in onze dagelijkse samenleving van vroeger tot nu. Aspecten als namaak, originaliteit en de impact van de merkindustrie worden stevig onder de loep genomen. Mode als insteek legt ook de link met Label It, de presentatie in het Modemuseum Hasselt.
Tijdens de finissage in het weekend van 7 en 8 januari 2017 presenteren de deelnemers het resultaat, waarna de presentatie nog doorreist naar het Modemuseum Hasselt.
Modeontwerpster en fashionista Kristien Follon begeleidt dit project, met de Genkse Astrid Nowak als side-kick. Daarnaast zullen ook Stampmedia, Studio Refugee en het Genkse modelabel Dèscy als actieve partners het sociaal-artistieke project ondersteunen en nieuwe dimensies geven.
This is the Sound of ™
This is the Sound of ™
Locatie: C-mine
Genre: tentoonstelling
Duur: 01.10.2016 – 08.01.2017
This is the Sound of TM vertrekt vanuit het trademark dat muziekartiesten al dan niet doelbewust rond zichzelf creëren. Meer dan ooit pakken die vandaag uit als multidisciplinaire image makers. Vaak wordt ook de hulp van kunstenaars ingeroepen. Geïnspireerd en getriggerd door voorbeelden uit de verschillende kunsttakken en de nog maar heel recente (pop)geschiedenis, worden ze experts in assimilatietechnieken: van inspiratie naar adaptatie… tot commercieel gebruik. In een selectie van zowel wereldbekende als vernieuwende samenwerkingen tussen kunst en muziek, schijnt This is The Sound of TM een nieuw licht op hun identiteit. Door het verbreden van het traditionele ‘inspiratie’ tentoonstellingsmodel, ervaart de bezoeker hier een cyclische tentoonstelling met onder meer digitale installaties, interactieve muzikale sculpturen, videoprogramma’s en –projecties.
Deelnemende kunstenaars
Cory Arcangel (US), Vanessa Beecroft (USA/IT) & Kanye West), Björk (IS) & Andrew Huang (USA), Cibelle Cavalli Bastos (BR), Asian Dope Boys (CN), DonChristian Jones (US), Frieke Janssens & Stromae (BE), Es Devlin (UK), Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin (NL/USA), Robert Mapplethorpe & Patti Smith (US), Rashaad Newsome (US), Nomi Ruiz (USA), Naama Tsabar (IL), Tori Wrånes (NO)
Tim Goossens is een Belgische curator, gevestigd in New York. Na een dubbele master Kunstgeschiedenis (KULeuven en Sorbonne, Parijs) en een master Museumstudies (Ecole du Louvre, Parijs) was hij assistent-curator in het MoMA PS1. In New York heeft hij tentoonstellingen georganiseerd met o.a. Patti Smith, Ceal Floyer, Pieter Vermeersch, Dirk Braeckman, Kasper Bosmans en Edith Dekyndt, en in MoMA PS1 werkt hij mee aan Greater New York, een Kenneth Anger retrospectieve en startte het wekelijkse performancefestival "Saturday Sessions". Momenteel is hij curator in The Clocktower Gallery (New York), een van de oudste kunstruimtes van de VS waar hij aan projecten werktte met Joan Jonas, Patti Smith, Nancy Holt and Antony and the Johnsons; Curatorial Directeur bij envoy enterprises in the Lower East Side en sinds 2014 is hij ook professor bij Sotheby's Institute of Art.
Willem Van der Stock werkt mee als assistent-curator van Tim Goossens. Hij behaalde een master Kunstgeschiedenis aan de KU Leuven en Complutense University Madrid en werkte ook als assistent-curator bij de Fondation Custodia, Frits Lugt Collectie in Parijs.
animalcoholics.
animalcoholics.
Locatie: Jenevermuseum & Het Stadsmus
Genre: interventie
Duur: 01.10.2016 – 08.01.2017
Met animalcoholics. wil fotografe Frieke Janssens een reflectie geven over de sociaal aanvaarde drug alcohol en de positie die ze inneemt in de maatschappij. Janssens creëerde één groot surrealistisch tafereel waarin ze alcohol uit zijn context trekt. Ze wil de kijker nooit iets opleggen, maar wel de andere kant van de medaille tonen. Humor is nooit veraf en is een belangrijk onderdeel van reflectie. Dit vormt een anti-branding campagne die een tegenwicht vormt voor de tentoonstelling van jeneveraffiches, met als titel DistillArt.
Frieke Janssens (Brugge, 1980) start op haar vijftiende met een opleiding fotografie in avondschool en wist toen meteen dat ze zou fotograaf worden. Tijdens haar studies fotografie aan Sint-Lukas in Brussel is ze hoofdzakelijk geïnteresseerd in lifestyle, sociologie en stereotypes. In haar werk probeert ze een verhaal te vertellen dat fascineert en clichés vermijdt of deze net heel bewust gebruikt. Ze werkt met gevoel voor detail, humor en surrealisme. Haar veelbesproken expositie Smoking Kids was in 2011 te zien in Antwerpen, Rusland, Lineart in Gent, New York en Chicago.
Identity as a ™
Identity as a ™
Locatie: cultuurcentrum Hasselt
Genre: tentoonstelling
Duur: 01.10.2016 – 08.01.2017
Wie staat er in tijden van sociale media en selfies nog stil bij de notie van ‘identiteit en beeld’? Of doen we dat nu niet allemaal constant? We kijken naar ons zelf door een catalogus van beelden van een ander gevuld met referenties die ge-decontexualiseerd zijn. Gefascineerd maar kritisch ontrafelt deze expo onze drang naar onszelf te ‘ver-beeld-merken’. Anonimiteit, zelfreflectie, sociale stratificatie worden in gemixt in statische en bewegende beelden tot een veelheid van beelden waarin de bezoeker op zoek moet gaan naar zichzelf. De dynamische ruimtes van het CCHA worden zo niet enkel expositieruimte maar een labyrint met sleutels tot ‘zelfverbeelding’.
Emmanuel d'Autreppe is hoogleraar geschiedenis van Fotografie, Esthetiek, Literatuur aan de Academie van Beeldende Kunsten Sint-Lucas (Luik) en plaatsvervangend in 2016 aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij is tevens directeur van de fotocollectie bij Yellow Now edities, en coauteur van een studie over de sociaal-professionele fotografie in België (SMart.be Foundation, 2012). Hij werkt actief met verschillende instellingen in Vlaanderen en Wallonië waar hij tentoonstellingen organiseert over fotografie en beeldende kunst.
Corporate Parodies
Corporate Parodies
Locatie: Stadscampus UHasselt
Genre: tentoonstelling
Duur: 01.10.2016 – 08.01.2017
In 1974 lanceerde Nam June Paik de term Electronic Superhighway: kunstenaars en intellectuelen zouden er vrij data en films uitwisselen en een ongeziene sociale impact genereren. Het creëren van een virtuele publieke ruimte is nog steeds de droom van het net. Een plek waar mensen zonder inmenging van de staat kunnen deelnemen aan kritische publieke debatten en vrij informatie kunnen verzamelen of aanbieden (web 2.0).
Toch wordt de democratische publieke ruimte van het internet bedreigd. Het net lijkt steeds meer op een gigantische shopping mall, waar de publieke ruimte vrij lijkt, maar in de werkelijkheid gemonopoliseerd wordt door machtige Telecom, technologie – en internetbedrijven. Langs de elektronische snelweg rijzen vandaag de logo’s van Amazon, Google, Twitter, Facebook, YouTube of Tedx. Machtige Amerikaanse brands die de infrastructuur en diensten van het netwerk beheren.
Deze toenemende centralisatie en commercialisering van het internet leidt tot verhitte discussies. De multinationals maken zich schuldig aan het schenden van privacy, het volgen van gebruikersprofielen en internetverkeer, en het gebruik van persoonlijke data voor commerciële doelen. Bovendien leidt het internet bij moment tot onethische economische en politieke praktijken en manipulaties van de vrije meningsuiting door bedrijven met aandeelhouders.
De tentoonstelling Corporate Parodies toont hoe kunstenaars en activisten bijdragen tot een inclusief debat over deze evoluties. Via hun werk tonen en bevragen zij de invloed van deze bedrijven en ontwikkelen systemen en uitwegen om hun macht in te perken of te omzeilen. Meer dan eens verslaan zij deze multinationals met de eigen technologie of stellen hun malafide praktijken via verfijnde ingrepen te kijk.
Deelnemende kunstenaars en websites
Guido Segni (The Middle Fingle Response), Mediengruppe Bitnik (Random Darknet Shopper), Kayle Brandon & Kate Rich (Feral Trade), Ubermorgen (Vote Auction 2000), The Yes Men (Yeslab), Rainer Brendl aka “6” (@SEX), Matthew Plummer Fernandez & Julien Deswaef (Shiv Integer), Kari Altmann en contribuanten (R-U-IN?S), CTA Heath Bunting & Rachel Baker (Natural Reality SuperWeed kit 1.0), Dries Depoorter & Ward Oostlijnck (TinderMe.Cards), DIS (DIS Magazine), Ruth Catlow & Marc Garrett (Furtherfield), moddr_lab (Suicidemachine), Dennis De Bel (Genius Bar), Evan Roth (Ideas Worth Spreading), Dries Depoorter (Scratch Tickets), Clifton Anthony (Bored Lord).
Curated by JODI & Christophe De Jaeger
Project Coördinator: Ilse Raps
Christophe de Jaeger volgde een Master Arts & Technology aan de universiteit van Plymouth en werkt momenteel aan een doctoraat over Mediakunst in de jaren ‘60 en ‘70 aan King’s College van Londen. Bovendien is hij, als curator, verbonden aan het Paleis voor Schone Kunsten waar hij diverse projecten met fotografie en media coördineert. Als freelance curator bouwde hij een aanzienlijk internationaal netwerk op op het gebied van beeldende kunst en mediakunst. Zo realiseerde hij projecten in België (vb. BOZAR 2012), de Verenigde Staten en Shanghai (Moca 2012; Brussels Paviljoen op de wereldtentoonstelling 2010-2015). Voor Knokke-Heist cureert Christophe De Jaeger verschillende edities van het Fotofestival. Sinds 2015 staat hij aan het hoofd van GLUON.
locaties
Jenevermuseum
Jenevermuseum


Het Jenevermuseum, gelegen aan Witte Nonnenstraat nabij het vroegere begijnhof, was een kloosterhoeve van de zusters Franciscanessen-penitenten. Het gebouw werd in 1803 omgevormd tot een stokerij en in 2014 kreeg het zijn huidige opstellingsvorm waarin een gevarieerde mix van collectiestukken, video- en audiofragmenten, geurelementen wordt getoond.
Het Stadsmus
Het Stadsmus
Het museum is ondergebracht in twee, aaneengesloten patriciërswoningen, Het Waerdenhof en Stellingwerff. De stad en haar inwoners worden in het museum vanuit historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch perspectief belicht. De plaats die Hasselt had in het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik en in de huidige provincie Limburg komen ook aan bod.
Z33
Z33
Z33 is een huis voor actuele kunst. Sinds 2002 maakt Z33 projecten en tentoonstellingen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier naar dagdagelijkse dingen te kijken. De tentoonstellingen van Z33 hebben steeds een sterke maatschappijgerichte insteek. Actuele thema’s worden op een kritische manier belicht vanuit verschillende kunstenaarsstandpunten.
Modemuseum Hasselt
Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt
Label It
Modemuseum Hasselt bewaart, toont en onderzoekt authentieke kledingstukken en accessoires, die samen de geschiedenis van de westerse mode vanaf 1750 tot vandaag vertellen. Gehuisvest in een uniek zeventiende-eeuws pand, verrast MMH zijn bezoekers twee keer per jaar met een aantrekkelijke tentoonstelling waarin stukken van toonaangevende nationale en internationale ontwerpers en/of modehuizen als Worth, Poiret, Chanel, Balenciaga, Dior, Courrèges, Westwood, Raf Simons, Martin Margiela en anderen de toon aangeven. Het MMH wist de voorbije jaren erg gesmaakte internationale projecten op te zetten of naar Hasselt te halen.
cultuurcentrum Hasselt
cultuurcentrum Hasselt
Als open huis voor woord, muziek, dans en beeld kiest CCHA voor kunst als een dynamische ontmoetingsruimte tussen artiest(en) en publiek(en), houden we een vinger aan de maatschappelijke pols, ondersteunen we kunstenaars, verwelkomen we iedereen, in het bijzonder de jonge bezoeker, en bouwen we samen met (boven)regionale partners aan een brede stedelijke culturele context.
Kom naar dé plek in Hasselt, Limburg, Euregio waar dans, theater, (klassieke) muziek voor jong en oud(er) en beeldende kunsten elkaar onder één enkel dak ontmoeten. Met niet enkel voorstellingen en concerten maar ook festivals als Nordic night(s) en Piano day(s). In cultuurcentrum Hasselt hou jij de vinger aan de pols van de hedendaagse (podium)kunsten.
C-Mine
C-Mine
Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk
This is the Sound of ™
Manufactuur 3.0
C-Mine is het Cultuurcentrum van Genk en werkt als creatieve hub rond vier pijlers: educatie, creatieve economie, creatieve recreatie en artistieke creatie en presentatie. Met een hogeschool gespecialiseerd in diverse artistieke afstudeerrichtingen, een incubator voor jonge ondernemers, een cultuurcentrum en een designcentrum, zet C-Mine in op participatie en ontwikkeling.
Opgelet: van 19 september tot 14 oktober worden er wegenwerken uitgevoerd aan het rondpunt op de Evence Coppéelaan ter hoogte van C-mine. Door middel van een omleidingsroute wordt de hinder zoveel mogelijk beperkt. meer info over de werken
Stadscampus UHASSELT
Stadscampus UHASSELT
Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt
Corporate Parodies
De herdefiniëring van de oude gevangenis en een transparante nieuwbouw creëert een nieuwe landmark binnen de stad, een baken voor de dynamiek van de universiteit. Duizend rechtenstudenten hebben een eigen stek gevonden in de nieuwe stadscampus van de Universiteit Hasselt. Naast de nieuwe rechtenfaculteit biedt die ook onderdak aan het rectoraat en een aantal belangrijke administratieve diensten en onderzoeksinstituten.
activiteiten
100 dagen kunstenfestival
Gedurende de hele periode van het kunstenfestival (01.10.16 – 08.01.17) staan er heel wat evenementen op stapel. Maar ook in de aanloop naar de Stadstriënnale. Volg hier de laatste updates!
Activiteit: Kerstvakantieatelier #stopmotion
Activiteit: Kerstvakantieatelier #stopmotion
Locatie: Het Stadsmus en Modemuseum Hasselt
Genre: workshop
Timing: 29 en 30 december 2016 (9-12 jaar), 5 en 6 januari 2017 (6-8 jaar)
Gespreid over 2 dagen van 10 tot 16 u.
Doelgroep: kinderen van 6 tot 12 jaar
€ 20 voor 2 dagen
Inschrijven via modemuseum.educatie@hasselt.be
Wil jij graag weten hoe je een museumcollectie omzet in een knotsgek stop-motionfilmpje? En hoe je met merken een superleuk verhaal kan vertellen? In onze vakantieateliers verklappen we het.
Eerst doe je inspiratie op in het museum, om daarna aan de slag te gaan met een fototoestel en laptop. Verzin fantastische verhalen, knip en plak, bouw een adembenemende achtergrond en maak zo je eigen animatiefilm. Het resultaat sturen we daarna de digitale wereld in.
Modemuseum Hasselt, Het Stadsmus ism. Villa Basta.
Activiteit: AF. #magazine
Activiteit: AF. #magazine
Genre: lancering magazine
Locatie: Molenstraat 5, 3600 Genk
Timing: vrijdag 6 januari 2017, 19:30 - 00:00
AF. Dat is de titel van een lijvig magazine over de Genkse Stijl, streetwear en Trademarks. Samengesteld door meer dan 30 Genkenaren met een voorliefde voor mode en modecultuur.
Tijdens het finissage weekend kan je het nog ontdekken op de mini-expo.
Van 9 januari - 22 januari is AF. van dinsdag-vrijdag te bezoeken op aanvraag. Daarna reist de expo door naar het Modemuseum van Hasselt, waar die te zien is van 24 januari tot en met 12 februari 2017.
Activiteit: TM finissage #feest
Activiteit: TM finissage #feest
Locatie: alle TM locaties, zowel in Hasselt als in Genk
Genre: feest
Timing: 7 januari 2017, 13:00 - 01.00
Gratis voor TM-festivalpassers
Na 100 dagen zetten we feestelijk een punt achter TRADEMARKS. Dit wordt een dag boordevol geleide bezoeken aan de expo's, verrassingen en muziek!
Afterparty om 22u in C-Mine, voorafgegaan door een veelbelovende lecture-performance.
EVENTS
- animalcoholics.: meet & greet met Frieke Janssens in het Jenevermuseum en Het Stadsmus (16u-18u)
- Manufactuur 3.0: Ben je benieuwd naar wat 100 dagen onderzoek hebben opgeleverd in de Manufactuur 3.0? Dan moet je zeker langs gaan in Z33 of C-Mine (11u-18u)
- Corporate Parodies: lezing door curator Christophe de Jaeger (15u.)
- This is the Sound of TM: Marco Cirone maakt live muziek bij de rondleiding van artistiek directeur Pieter Jan Valgaeren (11u en 13u)
- G'Merkt: doorlopend sneaker en blauw-oranje workshops (11u-18u) + Rondleiding AF. (11u + 14u + 16u) in Molenstraat 5.
TM+
Form
Form
Locatie: C-mine designcentrum, Evence Coppéelaan 91, Genk
Genre: tentoonstelling
Duur: 11.11.2016 - 22.01.2017
Open: di-zo 10:00-17:00
meer info
FORM toont een staalkaart van 25 jaar Limburgs design. In een kwart eeuw heeft Limburgs design furore gemaakt en is haar invloed verreikend. Denk maar aan de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale fashion, of de renommee van keramist Piet Stockmans, het esthetische vernuft van Michaël Verheyden, de sublimerende kracht van Bram Boo of Casimir in het ambachtelijke ontwerp of de commerciële doeltreffendheid van Studio Segers. FORM presenteert 10 designobjecten en vertelt het verhaal van haar ontwerpers en van wat (Limburgs) design zo bijzonder maakt.
FORM is een samenwerking tussen C-mine designcentrum en Cultuurplatform Design én gaat gepaard met een prestigieus 400 pagina’s tellend boek We are wanderful, waarin dezelfde 10 objecten als thematische vaandeldragers gelden. Het boek ligt uit in de expo en is vanaf 11.11.2016 te koop in de C-mine shop en in de betere boekhandel.
Toegepast 21
Toegepast 21
Locatie: Z33, Zuivelmarkt 33, Hasselt
Duur: 30.10.2016 - 29.01.2017
Open: di-vr 10:00-17:00, za-zo 13:00-17:00
meer info
Met Toegepast stimuleert Cultuurplatform Design al meer dan 20 jaar beloftevol ontwerptalent. Samen met Z33 selecteert ze een nieuwe lichting van pas afgestudeerde designers, architecten en kunstenaars. De laureaten werkten een jaar lang aan een eigen project. Ze werden bijgestaan door coaches en kregen een werkbudget om alles te realiseren. De tentoonstelling Toegepast 21: The Matter of Facts vormt het sluitstuk van het hele traject.
Met werk van
Philippe Breels, Teis De Greve, Dries Depoorter, Matilde Everaert, William Ludwig Lutgens, Julie Van den Meutter
Drawing is Thinking
Drawing is Thinking
Genre: tentoonstelling
Duur: 27.10.2016 – 08.01.2017
Open: wo-vr 11:00-18:00, za-zo: 13:00–17:00
meer info
Is tekenen een vorm van denken? En welke rol speelt het tekenen bij het ontstaan van beelden, afbeeldingen? Drawing is Thinking – Thinking is Moving zoomt in op de tekening als intuïtieve beweging en verkent de diversiteit van het tekenen als een dynamisch denkproces. Deze tentoonstelling tracht zo een alternatieve blik te werpen op het belang van tekenen te midden van uiteenlopende artistieke praktijken.
Deelnemende kunstenaars
Céline Butaye, Mario de Brabandere, architecten De Vylder Vinck Taillieu, Bart Geerts, Meggy Rustamova, Jura Shust, Catharina van Eetvelde
Drawing is Thinking – Thinking is Moving werd gecureerd door Ronny Delrue en Louise Osieka en maakt deel uit van een project in samenwerking met OPaK, het onderzoeksplatform voor de Kunsten van LUCA School of Arts - KU Leuven.
Sensory Marks
Sensory Marks
Locatie: PXL-MAD, Elfde-Liniestraat 25, Hasselt
Genre: tentoonstelling
Duur: 01.10.2016 - 20.12.2016
Open: ma-vr 8:30-17:30
meer info
Sensory Marks - TouchLogo visualiseert op een kunstzinnige manier corporate identity en image building via de tastzin. Kunstenaar Peter de Cupere gebruikt hier de tastzin als medium om logo’s te creëren. Sensory Marks gaat over het zintuiglijk uitbeelden van trademarks waarbij de uitgebeelde zintuiglijke handeling of actie onderdeel gaat uitmaken van het handelsmerk zelf.
TouchLogos zijn gebaren en handelingen waarbij steeds de handdruk ter verwelkoming vervangen wordt door een andere aanrakende handeling of houding. Hiermee wordt de traditionele handdruk vervangen door aanrakingen die symbool staan als logo voor een bedrijf, organisatie of instituut. Het kunstwerk wordt hier dus ook als trademark gebruikt, maar het 'TM'-trademark-symbool wordt vervangen door 'artM', verwijzend naar kunst als TradeMark.
Emmanuelle Quertain
Emmanuelle Quertain
Locatie: KRIEG, Elfde-Liniestraat 25, Hasselt
Genre: tentoonstelling
Duur: 22.09.2016 – 08.01.2017
Open: ma-vr 9:00-18:00
meer info
Het schilderkundige werk van de Brusselse kunstenares Emmanuelle Quertain (°1987) biedt een kritisch perspectief op de realiteiten die ons omringen. De opvatting dat elke subjectiviteit verdeeld, zelfs gefragmenteerd, is, ligt aan de basis van de drie nieuwe reeksen schilderijen die de kunstenaar de voorbije maanden speciaal voor KRIEG ontwikkelde.
Peter De Meyer
Peter De Meyer
Locatie: smartlab, Spoorwegstraat 50, Hasselt
Genre: tentoonstelling
Duur: 01.10.2016 – 08.01.2017
Open: doorlopend te zien via het raam en online
Peter De Meyer onderzoekt het proces van observatie en perceptie door middel van verschuivingen in context en betekenis. Een groot deel van zijn werken vertrekt van de gedachte dat objecten, ideeën en situaties zowel in het individuele als in het collectieve geheugen aan associaties verankerd liggen. Door middel van subtiele ingrepen en creaties doorbreekt De Meyer bepaalde verwachtingspatronen en creëert hij de voorwaarden om het onzichtbare zichtbaar te maken. Voor smartlab ACT III creëert hij een nieuw werk in situ.
Smartlab is een (online) platform voor ongedisciplineerde kunsten. Gluur mee in deze “common place for the unusual” hetzij door het raam (Spoorwegstraat 50, Hasselt) hetzij via live streaming (24/7).
voorbije edities
Superbodies
februari-mei 2012
Superbodies
februari-mei 2012Superbodies
februari-mei 2012
De 3de Hasseltse triënnale SuperBodies stond in het teken van de fascinatie van kunstenaars en ontwerpers voor de manier waarop ons lichaam onbewust vormgeeft aan onze ervaringen. De tentoonstelling focust op het lichaam in al zijn - vaak halfbewuste - handelingen. Een uitgebreid, interactief tentoonstellingsparcours doet ons stilstaan bij het lichaam als bron van onze gedachten en gevoelens. Opkomende en internationaal gevestigde kunstenaars en ontwerpers flirten met de grenzen van de disciplines om de mysteries van het lichaam te ontrafelen. Curator van SuperBodies was Pieter T'Jonck.
Superstories
februari-mei 2009
Superstories
februari-mei 2009Superstories
februari-mei 2009
Superstories was de tweede editie van Triënnale Hasselt en stelde een 100-tal werken van nationale en internationale kunstenaars, mode-ontwerpers & designers, in op het gebruik van verhalende en documentaire elementen binnen beeldende kunst, mode en design. Behalve de vijf tentoonstellingen omvatte het SuperStories-programma twee stadsprojecten, een uitgebreid educatief luik, podiumvoorstellingen en lezingen van deelnemende kunstenaars. Dit alles resulteerde in drukbezochte editie die onderleiding stond van curator Koos Flinterman.
Super
september-november 2005
Super
september-november 2005Super
februari-mei 2005
Super, opgesteld door curator Edith Doove, was de eerste editie van Triënnale Hasselt. Het focuste op het overstijgen van drie disciplines Mode, Design en Hedendaagse Kunst. Tijdens de Triënnale werden minder evidente kanten van mode en design naar voor gebracht waarbij hedendaagse kunst vaak als katalysator werkte; mode als communicatiemiddel tijdens onze interacties in de stad; design in de zin van stadsbeleving, ruimtelijke ordening, de innerlijke leefwereld.
praktisch
Openingsuren
Dinsdag tot en met vrijdag: 10:00 – 17:00
G’Merkt: 13:00 – 17:00
Zaterdag en zondag: 13:00 – 17:00
Modemuseum Hasselt en C-mine: 10:00 – 17:00
Stadscampus UHasselt: enkel op zaterdag, 10:00 – 14:00
Nocturnes op 20/10, 17/11 en 15/12: 18:00 – 21:00
cultuurcentrum Hasselt: expo niet toegankelijk
Gesloten
– maandag
– 24, 25 & 31 december en 1 januari
Locaties
Gids voor volwassenen
Een rondleiding met gids duurt een uur en kost €60 per gids, max. 20 personen per gids. Voor info en boekingen: aline@stadstriennale.be
Organisatie
Pieter Jan Valgaeren is artistiek directeur van de Stadstriënnale. Hij behaalde een Master Kunstgeschiedenis en een Bachelor Rechten aan de KU Leuven en een Master Intellectuele Eigendomsrechten aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. Hij werkte aan het Interdiscplinary Centrum voor ICT-recht (KU Leuven), iMinds SMIT (VUB) en is docent aan de Thomas More (Hogeschool Mechelen). Zijn onderzoek focust op het gebied tussen kunst, media-industrie en Social Media. Als gastdocent doceerde hij aan universiteiten in Potsdam, Berlijn, Valetta, Genève en Madrid.
Educatie
Educatie
TRADEMARKS zijn handelsmerken in geuren, tactiele ervaringen, woord, klank en beeld. Van zodra we onze ogen openen, worden we erdoor omringd. TRADEMARKS bepalen ongemerkt het landschap van ons dagelijks leven. Dankzij een bezoek aan Stadstriënnale Hasselt-Genk worden de leerlingen hiervan bewust. Download hier ons lesdossier, waarmee je in de klas onmiddellijk aan de slag kan met het thema TRADEMARKS.
GIDS VOOR SCHOLENGROEPEN
Je kan er voor kiezen om slechts één tentoonstelling te kiezen uit het aanbod of een parcours doorheen drie verschillende tentoonstellingen naar keuze. Een rondleiding met gids duurt een 1,5 uur en kost €3 per leerling, min. 10 en max. 20 leerlingen per gids.
Het Modemuseum biedt een pakket aan van 2 uur dat bestaat uit een rondleiding plus een creatieve naverwerking. Max. 15 leerlingen per gids, max. 2 gidsen tegelijkertijd.
Voor info en boekingen: aline@stadstriennale.be
Pers
Pers
Op 1 oktober 2016 gaat het multidisciplinair kunstenfestival TRADEMARKS van start. Deze logo’s en merknamen drukken haast ongemerkt hun stempel op ons dagelijkse leven. Alles wat je vandaag hoort, ziet, proeft, ruikt of voelt, is immers ‘getrademarked’. TRADEMARKS geven herkenbaarheid en identiteit aan producten en diensten, én zelfs aan de gebruiker ervan.
Stadstriënnale Hasselt-Genk verkent met TRADEMARKS het spanningsveld tussen het artistieke en commerciële, vanuit spraakmakende beeldende kunst, mode, design, fotografie en muziek. Benieuwd naar deze verhalen achter originaliteit, innovatie en persoonlijke branding? Zet je schrap voor een 100 dagen durende rollercoaster van logomania.
Download hier het persdossier. Check hier voor de beeldenbank.
Verdere info via: elke@stadstriennale.be
KLIK HIER VOOR ALLE TM MEDIA-AANDACHT !
tickets
De festivalpas biedt toegang tot alle locaties tijdens de hele festivalperiode (100 dagen lang). De pas komt in de vorm van een brochure met een overzicht van het hele programma én een handig plan.
€12 volwassene
€10 reductie: groepstarief (vanaf 10 personen), 65+, werklozen, uitpas Hasselt, Klasse lerarenkaart, jongeren (tot 26jaar)(-12: gratis)
De festivalpas is tijdens het festival te koop op de volgende locaties:
– Toerisme Hasselt
– Modemuseum Hasselt
– Jenevermuseum
– Het Stadsmus
– Cultuurcentrum Hasselt
– Z33
– C-mine
Check nu onze spiksplinternieuwe TM-catalogus !
€15 (catalogus)
€20 (festivalpas + catalogus)
partners
nieuwsbrief
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.
contact
Stadstriënnale vzw
Rederijkersstraat 42
3500 Hasselt
België
+324 86 532 498
www.stadstriennale.be
Pieter Jan Valgaeren
Artistiek Directeur
pieterjan@stadstriennale.be
+32 486 53 24 98
Elke Segers
Zakelijk / Communicatie Coördinator
elke@stadstriennale.be
+32 474 38 69 70
Aline Van Nereaux
Educatie Coördinator
aline@stadstriennale.be
+32 496 02 57 31